نوروز تلاقی تاریخ و جغرافیاگزارش چهارمین همایش دیپلماسی نوروز
گزارشگر: رضا عطایی (کارشناسیارشد مطالعات منطقهای دانشگاه تهران)
چهارمین همایش بینالمللی دیپلماسی نوروز، عصر روز شنبه، ۱۹ حوت(اسفند) ۱۴۰۲ در کوشک باغ هنر واقع در منطقه گردشگری و فرهنگی عباسآباد شهر تهران برگزار شد. در این همایش علاوه بر دیپلماتهای ارشد و نمایندگان کشورهای مختلف، جمعی از فعالین فرهنگی کشورهای حوزه تمدنی نوروز به خصوص جمهوری اسلامی ایران و افغانستان حضور یافتند.
در این همایش اجراهای موسیقی از آداب و رسوم و فرهنگ مردم کشورهای مختلف منطقه از جمله افغانستان پیرامون نوروز به نمایش در آمد.
عابد اکبری، دبیر این همایش، گفت: “نوروز، نماد نو شدن، پاکیزگی و زدودن ناپاکی است.”
وی افزود: “نوروز نماد فزونی، روشنی و مهر است و کردار مردمان حوزه تمدنی نوروز در طول سالیان در حقیقت پاک کردن جامه جان و افروختن مهربانی، در روزگاری است که مهر و دوستی در حال رنگ باختن است. نوروز صرفا یک تاریخ و زمانی برای جشن و پایکوبی نیست، همچنین صرفا به یک جغرافیا که مردمان نوروز را در برگرفته نیز محدود نمی شود، بلکه نوروز تلاقی تاریخ و جغرافیا در یکگفتمان است. گفتمان صلح و دوستی و مهرورزی که بسیاری از مردمان جهان در گوشه گوشه گیتی دل در گرو آن دارند.”
میرجلالالدین کزازی، شاهنامهپژوه و پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی در این نشست از مفهوم چندگانهی ایران سخن گفت: “ایرانی که من میشناسم چند ایران است؛ یکی ایرانِ فرمانرانانه است که جغرافیای سیاسی ایران کنونی را در آن مییابیم. ایران دوم، ایران تاریخی است؛ چند برابر پهناورتر از ایران نخستین، ایران تاریخی، ایرانی است که سرزمینهایی در آن جای دارند که روزگاری بخشی از ایران بزرگ بودهاند که در دستخوش حوادث و روزگار از هم گسستهاند. سومین ایران که پهناورترین ایران است، ایران فرهنگی است که هر دو ایران دیگر را نیز در بر دارد. چهارمین ایران با پهنه جهانشاهی، ایران زبان و ادبیات فارسی است.”
عباس عراقچی، دیپلمات ارشد ایرانی در این نشست از اهمیت دیپلماسی نوروزی به عنوان یکی از مصادیق دیپلماسی فرهنگی سخن گفت: “نوروز در بیش از بیست کشور، جشن گرفته میشود و سازمان ملل هم نوروز را به عنوان میراث غیرملموس بشری شناسایی کرده است. دیپلماسی نوروزی تعبیر دقیق و درستی که میتواند مجرا و زمینه همکاری و همگرایی بیشتر کشورهای حوزهی تمدنی نوروز شود.”
وی افزود: “نورزو در کشورها و بخشهایی که به فرهنگ وطن آنها نیست، جشن گرفته میشود. از همینروست که من از “فرهنگ نوروز” یاد میکنم اما فرهنگی که ناگفته پیداست دامنهی آن تنگتر است؛ فرهنگی تنگ و کرانمند در دل فرهنگ فراگیر ایرانی. خواست من این است که نوروز پیچیدهتر، مایهورتر و چند سویهتر از آن است که تنها جشنی باشد مانند جشنهای دیگر.”
عراقچی در ادامه افزود: “دیپلماسی فرهنگی را نباید دست کم گرفت، چرا که این دیپلماسی فرهنگی است که بین کشورها فضای تنفس ایجاد میکند و فضای بانشاط به وجود میآورد و در این فضای بانشاط هست که دیپلماسی سیاسی و اقتصادی میتواند کارایی داشته باشد.”
شایان ذکر است که در اختتامیهی همایش دیپلماسی نوروز، به نمایندگان هفت کشور حوزه تمدنی نوروز، نشان نوروز اهدا شد. این نشان به داکتر سیدعسکرموسوی، شخصیت نامآشنای علمی-فرهنگی افغانستانی، به نمایندگی از کشور افغانستان اهدا شد.
دیدگاهها و نظرات ابرازشده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع گزاره را بازتاب نمیدهد.
There is definately a lot to find out about this topic.
I really like all of the points you’ve made.